Waar men vroeger in de afdeling beeldhouwen al kon steenkappen, boetseren, assembleren, houtbewerken en plaatslagen kan men sinds kort ook metaalgieten.

Met  de  aanwinst van een uitstookoven en een zelf gebouwde smeltoven beschikt  het  atelier beeldhouwen van de Stedelijke Academie Herentals voor Beeldende Kunst, als één van de enige academies in Vlaanderen over een volwaardige installatie voor het gieten van metaal.

In de Vitrine, de galerie van de academie, kan je op de tentoonstelling ‘in Metaal gegoten’ kennis maken met kunstwerken in metaal, vervaardigd met de zogenaamde ‘verloren was’ techniek.

Er worden niet alleen afgewerkte en gepatineerde beelden van leerlingen getoond , maar ook  de geheimen van de techniek van het metaalgieten worden ontrafeld door het tonen van al de noodzakelijke stappen  en gereedschappen  om van een gipsen  of wassen beeld  een exemplaar in brons, messing of tin te bekomen. Een video montage helpt het ganse procédé te verduidelijken.

Tijden de vernissage is er een bijkomende attractie: de aanwezigen krijgen de kans om zelf hun duim in tin te gieten! Later zal met deze tinnen duimen een kunstwerk vervaardigd worden.
Inschrijven voor beeldhouwen of voor één van de vele andere cursussen op de academie kan nog tot eind september.
 
IN METAAL GEGOTEN                        
Tentoonstelling over metaal gieten met beelden van ondermeer:
Present leen, Neels Willem, Goos Toon, Verwerft Pascal, Spruyt Danny, Meyers Walter, Gossé Annemarie.
       
Tentoonstelling loopt van woensdag  3 oktober 
tot en met zaterdag 10 november.
Open op maandag, dinsdag en woensdag van 13 tot 22 uur
          zaterdag van 9 tot 13 uur
 
Gesloten tijdens de herfstvakantie
 
Info: Stedelijke Academie voor Beeldende Kunst, Markgravenstraat 77 , 2200 Herentals       014.28.51.55 , academie.beeldende.kunst@herentals.be       www.herentals.be/kunstacademie